Kuchnia

na słodko

Ciasto Maxi King

Składniki (na blachę 23x37):
ok. 400 g herbatników
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej
1,5 kostki masła
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
400-500 g mleka w proszku
2 czekolady (1 mleczna, a 1 deserowa)
ok. 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych
1/4 szklanki mleka

Wykonanie:
Orzeszki pokroić i podprażyć. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 5 szklanek). Ucieramy.
Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników. Następnie masę krówkową włożyć do garnka z wodą i chwilę pogotować.
Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce przez ok 3 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation